Λίγα λόγια για εμάς

Το νησί των Παξών αποτελεί για περισσότερα από 20 χρόνια έναν καταξιωμένο τουριστικό καλοκαιρινό προορισμό στο μυαλό των Ευρωπαίων.

Τα τελευταία χρόνια η διάρκεια της τουριστικής περιόδου μειώνεται σταθερά, με αποτέλεσμα το εισόδημα των Παξινών από τον τουρισμό να μειώνεται ανάλογα ενώ ταυτόχρονα και το χειμερινό μας έσοδο από την ελαιοπαραγωγή να βρίσκεται πλέον στο ναδίρ. Η γενικότερη οικονομική κρίση που πλήττει κυρίως τη Βρετανία και την Ιταλία, που παραδοσιακά μας τροφοδοτούν με τον κύριο όγκο τουριστών, έχει επιβαρύνει δραματικά την κίνηση της τοπικής αγοράς.

Η πρωτοβουλία του OffSeasonPaxos προέκυψε ακριβώς από την ανάγκη να επιμηκυνθεί η τουριστική περίοδος. Μια παρέα Παξινών αποφασίσαμε να τολμήσουμε: να επιδιώξουμε την προσέλκυση επισκεπτών Νοέμβριο και Απρίλιο κάθε χρόνο, με όπλο μας τον τοπικό τρόπο ζωής. Στόχος μας η τόνωση της τοπικής οικονομίας σε όσο το δυνατόν ευρύτερο πλαίσιο (αγροτική και κτηνοτροφική παραγωγή, τεχνουργήματα, χειροτεχνία, τέχνη, εστίαση και διασκέδαση, εμπορικές επιχειρήσεις αλλά και ενοικίαση αυτοκινήτων, λεμβών, υπηρεσίες διαμονής, κλπ) για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Διοργανώνουμε λοιπόν από 11 ως 26 Μαρτίου 2013 ένα πρώτο δεκαπενθήμερο ευεξίας, τοπικής κουζίνας, γλώσσας, προϊόντων, χορών και  εθίμων ως γενική πρόβα εφαρμογής της πρωτοβουλίας μας ενόψει του Νοεμβρίου 2013. Ιδιοκτήτες καταλυμάτων και επιχειρήσεων εστίασης προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε πολύ καλές τιμές. Τεχνίτες ανοίγουν τις πόρτες των εργαστηρίων τους, νοικοκυρές ανοίγουν τα σπίτια τους, μικροπαραγωγοί και κτηνοτρόφοι ανοίγουν τα κελάρια και τις αποθήκες τους.

Καθημερινοί περίπατοι ειδικά επιλεγμένοι για τα τοπία, τη θέα ή τα αξιοθέατα που προσφέρουν κατά μήκος της διαδρομής τους, θα διανθιστούν από μάζεμα τοπικών φρούτων, λαχανικών και βοτάνων, λαϊκών μύθων, ιστορίας και πολιτισμού των Παξών.

Συμμετοχή στα τοπικά έθιμα και στους εορτασμούς από την Καθαρή Δευτέρα και τους Χαιρετισμούς της Παναγίας ως την 25η Μαρτίου, μαθήματα Yoga, Ελληνικής γλώσσας, παραδοσιακών χορών, τοπικών σπεσιαλιτέ, εργαστηρίων, γλέντια με ζωντανή μουσική και τραγούδια….. φιλοδοξούμε να δημιουργήσουν μια μοναδική κι αξέχαστη εμπειρία στους επισκέπτες μας που παράλληλα θα γοητευτούν από την ομορφιά της Παξινής άνοιξης.

Το πρόγραμμα του Νοεμβρίου 2013 θα ανακοινωθεί προσεχώς εμπλουτισμένο με δραστηριότητες που σχετίζονται με το μάζεμα του ελαιοκάρπου, την φροντίδα του ελαιώνα, την παραγωγή ελαιολάδου και προϊόντων ελιάς.

Οι επισκέπτες μας θα μπορούν να παίρνουν αξιόπιστες πληροφορίες μέσω του μπλογκ μας για την υπάρχουσα συγκοινωνία, τα καταλύματα, τις υπηρεσίες, τις πολιτιστικές δραστηριότητες, τις καιρικές συνθήκες σε κάθε δεδομένη στιγμή και αφού κανονίσουν μόνοι τις λεπτομέρειες του ταξιδιού και της διαμονής τους, θα ενημερώνουν για την άφιξή τους τους συντονιστές του OffSeasonPaxos. Με την βοήθεια των συντονιστών θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή τις λεπτομέρειες του προγράμματος, ώστε να επιλέγουν τη συμμετοχή τους στις δραστηριότητες της αρεσκείας τους.

Αν επιλέξετε να μας επισκεφτείτε,

αν θέλετε να συμμετέχετε ως εθελοντές στις δράσεις μας

αν έχετε κάποιο κατάλυμα ή επιχείρηση που θέλετε να εντάξετε στην πρωτοβουλία του OffSeasonPaxos ,

ενημερώστε μας στέλνοντας ηλεκτρονικό μήνυμα στις εξής διευθύνσεις:

samidasilva@hotmail.co.uk  (για τους αγγλόφωνους)

info@4paxos.com, faye@paxi.gr  (για τους ελληνόφωνους)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s